Średniowieczne Smaki znad Kwisy

Tegoroczny konkurs kulinarny pod nazwą „Średniowieczne Smaki znad Kwisy”, odbył się w drugim dniu Kwisonaliów i nawiązywał do charakteru obchodów święta Gryfowa Śląskiego. Ekipy startujące w konkursie miały za zadanie przygotować po dwie „średniowiecze” potrawy. Jedna z potraw miała nawiązywać do kuchni chłopskiej, druga zaś do kuchni mieszczańskiej.
Startujący znakomicie przygotowali się do rywalizacji. Jury, któremu przewodniczył Pan Jakub Kuroń oceniając potrawy brało pod uwagę smak potrawy, jej zgodność z tradycją, a także wystrój i dekorację stołu. Zwycięzcami tegorocznego konkursu „Średniowieczne Smaki znad Kwisy” zostali Państwo Romuald i Zofia Frystowie z Nagórza, prowadzący Zagrodę przy Szlaku Dragonów Pruskich, przygotowując „pochwaszczony” podpłomyk i „szałwię w przepiórce”. Tuż za zwycięzcami uplasowała się Pani Irena Włodarek, która przygotowała śledzia w ziołach z ciecierzycą i piwem oraz ala „kuropatwę” nadziewaną mięsem w otoczeniu mięsiw nadziewanych owocami. Trzecie miejsce zajął Zespół Podgórzanie, a przygotowane przez nich potrawy to: piróg wiejski z maczanką i pasztet z dziczyzną. Poza podium stanęły następujące zespoły: Daria Murawska i Marek Nikurczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach przygotowując staropolski kulebiak z kaszą i kiszona kapustą i kiszonki z pstrąga w aromacie migdałowo-orzechowym; Klaudia Szymko i Jolanta Kosmalska również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach przygotowując roladę z botwinką i kotlet z kaszy gryczanej na piure marchewkowym z sosem grzybowym i pasztet z ciecierzycy z żurawiną na wiejskim chlebie w towarzystwie szczawiu i sosu wiśniowego; Pani Beata Miesiąc ze Stowarzyszenia Rozwoju Henrykowa przygotowując placek gryczany i kurczaka nadziewanego.Organizatorzy konkursu pragną serdecznie podziękować za ufundowanie nagród Państwu Grażynie i Romanowi Stanom – Centrum Handlowe GRADIX w Gryfowie Śląskim oraz za torby z przyprawami dla Jutrzenki Colian z Wykrot.