05.06.2019
Paweł Cerkanowicz
„Smaki Kwisy” w nowej odsłonie
Tegoroczne Smaki Kwisy odbyły się w nowej, odświeżone formule, w pierwszy dzień Kwisonaliów. Konkurs w którym brali udział zarówno amatorzy jak i osoby związane profesjonalnie z gastronomią został zamieniony na lokalną prezentację specjałów kulinarnych, przygotowaną przez mieszkańców sołectw gminy Gryfów Śląski.
Do pokazu stanęło 5 drużyn, które serwowały gościom znajdującym się na placu między innymi domowe ciasta, regionalne specjały oraz ciepłe i zimne napoje:
- Sołectwo Ubocze reprezentowane przez Katarzynę Baszak i sołtys Joannę Czerwiec
z pierogami ruskimi i gołąbkami ziemniaczanymi - Sołectwo Krzewie Wielkie reprezentowane przez Alicję Jagiełło, Bożenę Jagiełło, Małgorzatę Bentkowską oraz sołtys Annę Wieliczko z pierogami ruskimi, z kaszanką, z kaszą gryczaną i pieczarkami, roladami z rożnymi nadzieniami na swojskim chlebie oraz z ciastem z rabarbarem i ciastem z truskawkami
- Sołectwo Rząsiny reprezentowane przez sołtys Katarzynę Jezierską, Karolinę Mścisz, oraz Agnieszkę Kędzia z sernikami w każdej postaci oraz kawą i herbatą
- Zespół „Rząsinianki” reprezentowany przez Grażynę Chomentowską i Teresę Cierlik z gołąbkami ziemniaczanymi, naleśniki z różnym nadzieniem, konfiturami, ciastami
i napojami oraz syropem z mniszka lekarskiego - Sołectwo Wolbromów reprezentowane przez sołtysa Zbigniewa Chodorskiego, Katarzynę Kryzę oraz Elżbietę Rak ze swojską szynką pieczoną w cieście, serami, ciastami, swojski chlebem ze smalcem i ogórkiem
Gratulujemy wszystkim uczestnikom prezentacji zdolności kulinarnych oraz serdecznie dziękujemy za udział, zaangażowanie i poświęcony czas.