Ruszyły zapisy Smaki Kwisy 2015

Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym „Smaki Kwisy”, który odbędzie się w sobotę 6 czerwca 2015 r. o godz. 14.00. podczas tegorocznych KWISONALIÓW przy Bulwarze nad Kwisą.
Konkurs polega na przygotowaniu potrawy rybnej na zimno.
W konkursie mogą wziąć udział ekipy kucharskie – kucharze amatorzy nie związani zawodowo z gastronomią.
JURY oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania
i samego jej smaku.
Zachęcamy do wzięcia udziału drużyny 2-osobowe chcące zaprezentować szerszemu gronu swoje zdolności kulinarne. Za udział w konkursie przewidziane są atrakcyjne nagrody, m.in. voucher dla 2 osób do wykorzystania w Ośrodku Złoty Sen!
Czas leci – liczba miejsc ograniczona! J
Konkurs Kulinarny
„Smaki Kwisy”- 2015
06.06.2015 r. o godzinie 14.00.
Organizator: Urząd Gminy i Miasta Gryfów Śląski
Miejsce: Bulwar nad Kwisą
R E G U L A M I N
I. Warunki uczestnictwa:
- W Konkursie mogą brać udział amatorzy, nie związani profesjonalnie
z gastronomią.
- W konkursie uczestniczą ekipy 1 – 2 osobowe.
- Ekipy zobowiązane są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu
z nazwą potraw, które będą wykonane podczas konkursu.
Receptura i sposób przygotowania – przekazanie podczas konkursu. Zgłoszenia winny być przesłane na adres organizatora konkursu:
Urząd Gminy i Miasta Gryfów Śląski
ul. Rynek 1
59-620 Gryfów Śląski
e-mail: k.samborska@gryfow.pl
- Formularz musi być wypełniony tak, aby zawierał imiona i nazwiska uczestników każdej ekipy wraz z kontaktowymi numerami telefonów oraz pełną nazwą podmiotu, który jest reprezentowany przez uczestników konkursu.
- Każda ekipa musi otrzymać od organizatora potwierdzenie udziału, bez którego nie może uczestniczyć w konkursie.
II. Zasady organizacyjne
- Produkty, które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we własnym zakresie.
- Organizator zobowiązuje się do przygotowania stanowiska do prezentacji potraw.
- Uczestnicy konkursu są odpowiedzialni za wystrój prezentowanego stanowiska.
- Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.
III. Zasady przeprowadzenia konkursu :
- Każda z ekip będzie miała do wykonania potrawę rybną (na zimno).
- Do przygotowania potrawy zaleca się wykorzystywanie produktów takich jak: przyprawy korzenne, bakalie i inne dodatki.
- Każda ekipa musi wykonać po 5 porcji dania konkursowego.
- Czas przygotowania od momentu wejścia na stanowisko, do momentu zakończenia pracy nie może przekroczyć 2 godzin.
- Przed konkursem nastąpi losowanie stanowisk konkursowych.
- Produkty spożywcze użyte w konkursie powinny być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.
- Każda ekipa zobowiązana jest do przekazania przed konkursem dla jury opis potrawy zawierający: składniki potrawy, sposób przyrządzania, opis tradycji; czasu i miejsca serwowania potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem dopuszczenia ekipy do konkursu.
- W skład oceny wchodzą następujące kryteria:
1) smak potrawy,
2) estetyka potrawy,
3) estetyka stołu,
4) oryginalna nazwa potrawy.
IV. Za udział w konkursie przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie konkursu:
Paulina Graczyk
Magdalena Nowak
Krystyna Samborska