07.06.2018
Agnieszka Muszka

Nagranie programu Rączka Gotuje podczas Kwisonaliów

Nagranie programu Rączka Gotuje podczas Kwisonaliów

Jednym z gości zaproszonych na tegoroczne Kwisonalia był Pan Remigiusz Rączka, znany z anteny telewizyjnej szef kuchni, promujący kuchnię polską.Do Gryfowa przyjechał wraz z ekipą Telewizji Katowice i przy okazji wizyty zrealizował jeden ze swoich programów kulinarnych pt. „Rączka gotuje”.

Święto miasta związane jest ściśle z rzeką, nie bez powodu więc tematem przewodnim były ryby. W pierwszym daniu został użyty jesiotr, ryba dość egzotyczna dla większości gryfowian. Z połączenia ryby ze świeżymi warzywami, kiszonymi ogórkami i sporej ilości botwinki, koperku i szczypioru Pan Remigiusz wyczarował … chłodnik. Dla tych, którzy próbowali tego dania największym zaskoczeniem był brak smaku ryby, który można było wyczuć jedynie trafiając w potrawie na kawałek jesiotra. Niemniej całość smakowała wybornie. Kolejne danie może wydawać się bardziej tradycyjne, był to pstrąg duszony w sosie śmietanowym. Jednak także  to danie zawierało nietypowy składnik  – ryba została podana z kaszotto na bazie pęczaku z grzybami leśnymi. Ta staropolska kasza przeżywa prawdziwy renesans i ostatnio jest bardzo modna.
W trakcie realizacji programu wielu mieszkańców Gryfowa i okolic odwiedziło „plan zdjęciowy”, przyglądając się pracy ekipy. Często padały słowa uznania pod adresem Pana Remigiusza, który był chwalony za proste, przystępne przepisy, które przypadają do gustu wielu osobom.
Szczegółowe przepisy i pełną relację można zobaczyć na antenie TVP3 już 17 czerwca 2018r. o godz. 7:35. 
                                                                                               I ja miałem przyjemność z nim gotować
                                                                                               Andrzej Juchim.

Święto miasta związane jest ściśle z rzeką, nie bez powodu więc tematem przewodnim były ryby. W pierwszym daniu został użyty jesiotr, ryba dość egzotyczna dla większości gryfowian. Z połączenia ryby ze świeżymi warzywami, kiszonymi ogórkami i sporej ilości botwinki, koperku i szczypioru Pan Remigiusz wyczarował … chłodnik. Dla tych, którzy próbowali tego dania największym zaskoczeniem był brak smaku ryby, który można było wyczuć jedynie trafiając w potrawie na kawałek jesiotra. Niemniej całość smakowała wybornie. Kolejne danie może wydawać się bardziej tradycyjne, był to pstrąg duszony w sosie śmietanowym. Jednak także  to danie zawierało nietypowy składnik  – ryba została podana z kaszotto na bazie pęczaku z grzybami leśnymi. Ta staropolska kasza przeżywa prawdziwy renesans i ostatnio jest bardzo modna.W trakcie realizacji programu wielu mieszkańców Gryfowa i okolic odwiedziło „plan zdjęciowy”, przyglądając się pracy ekipy. Często padały słowa uznania pod adresem Pana Remigiusza, który był chwalony za proste, przystępne przepisy, które przypadają do gustu wielu osobom.

Szczegółowe przepisy i pełną relację można zobaczyć na antenie TVP3 już 17 czerwca 2018r. o godz. 7:35. 

 I ja miałem przyjemność z nim gotować                                                                                             

  Andrzej Juchim.

Drukuj/generuj pdf

Na skróty