Konkurs kulinarny „Smaki Kwisy”
Francuski pisarz A. Brillat-Savarin doszedł do wniosku, którego nie powstydziliby się starożytni: „ Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś”. Uważał on także, że „odkrycie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Z taką myślą przewodnią i chęcią odkrywania coraz to nowych smaków i dań rybnych zorganizowano kolejną edycję konkursu kulinarnego „Smaki Kwisy”. Konkurs odbył się w drugim dniu KWISONALIÓW tj. 6 czerwca 2015 r.
Drużyny startujące walczyły o puchar Przewodniczącego Zarządu Związku Gmin Kwisa oraz o nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym w tym miejscu serdecznie dziękujemy za wsparcie: 1. Państwo Grażyna i Roman Stana „ GRA-dix” – Gryfów Śl. ul. Lwówecka 1; 2. Państwo Maria i Józef Wolar właściciele Restauracji –Pizerri „Pasja”- Gryfów Śl. ul. Kolejowa 25 i „ Prowansja Nasza” – Olszyna ul. Wolności 101; 3. COLIAN Sp. z o.o. Wykroty ul. Wyzwolenia 38; 4. Muzyczne Radio Jelenia Góra.Gorące podziękowania kierujemy również do pana Stanisława Fronca prowadzącego Firmę „El-Stan” i do pana Jerzego Guzego Radnego Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski za pomoc przy organizacji oraz do pani Teresy Polesiak z Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, z siedzibą w Gryfowie Śl., za pomoc w zorganizowaniu drużyn startujących w konkursie. Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy dokonali zgłoszenia ekipy startującej oraz nazwy potrawy która, zostanie wykonana i zaprezentowana. Do wykonania była jedna potrawa rybna (na zimno). Recepturę i sposób przygotowania należało przekazać w trakcie trwania konkursu organizatorom.W skład oceny wchodziły następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy oraz nawiązanie do tradycji. Oceny potraw oraz rozstrzygnięcia konkursu dokonało JURY w składzie: 1. Państwo Maria i Józef Wolar – właściciele Restauracji–Pizerri „Pasja”- Gryfów Śl. ul. Kolejowa 25 i „ Prowansja Nasza”- Olszyna ul. Wolności 101; 1. Pani Joanna Sadowska – właścicielka Zajazdu „Zornica” – Krzewie Wielkie 90a;2. Pan Robert Skrzypek – Przewodniczący Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski, 3. Pan Jerzy Andrzejczak – Sekretarz Gminy i Miasta Gryfów Śląski.
W ocenie Jury, wszystkie z wykonanych potraw były przygotowane i podane na wysokim poziomie, z zastosowaniem różnorodnych produktów takich jak: przyprawy korzenne, ziołowe i innych dodatków. Dlatego też Jury miało „twardy orzech do zgryzienia” dokonując wyboru tej najlepszej, i tak:
I miejsce: Mateusz Martyniak i Mateusz Dziurkowski repezentujący Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach. Przygotowana potrawa: „Duet rybny na parkiecie z galaretki winnej w towarzystwie orzeźwiającego sosu miętowego”, otrzymując w nagrodę: puchar Przewodniczacego Zarządu Związku Gmin Kwisa, parowar, zaproszenie na uroczystą kolację do Restauracji–Pizzerii „Pasja” w kwocie 100 zł i szampana. II miejsce: Nikola Sajda i Aleksandra Krause reprezentujące Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach.Przygotowana potrawa to: „Aksamitny cud Kwisy w pomarańczowo-imbirowej woni w towarzystwie skarbów natury ”, otrzymując w nagrodę: parowar, zaproszenie na uroczystą kolację do Restauracji – Pizzerii „Pasja” w kwocie 50 zł; III miejsce: Beata Miesiąc z Henrykowa – przygotowana potrawa to: „Ryba w cieście”,otrzymując w nagrodę opiekacz i książkę kucharską. Ponadto każdy z uczestników konkursu dostał torby z przyprawami oraz inne drobne upominki. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu zdolności kulinarnych, serdecznie dziękujemy za udział oraz tradycyjnie zapraszamy za rok.
Krystyna Samborska